Om bloggen

Denna blogg syftar till att ge allmänheten mer kunskap om vilka sjukvårdande behandlingar som är effektivast respektive inte har någon effekt alls.

Jag vill med denna blogg uppmärksamma er patienter på att det finns de som utövar verkningslösa eller farliga behandlingsmetoder utan att ha några belägg för det. Lita inte blint på legitimationen, skenet kan bedra.

Tänk på vilken behandling du får, det kan vara så att du betalar för en behandlingseffekt som inte finns!

Jag vill också med denna hemsida skapa diskussioner kring behandlingar inom sjukvården och att man som vårdgivare tänker till när det gäller val av behandlingsmetoder. Vad är sant i de vetenskapliga artiklar vi läser? Är denna behandling effektiv? Ska vi arbeta på ett annat sätt? Osv.

Att vi strävar mot en evidensbaserad sjukvård!

5 thoughts on “Om bloggen

 1. Vem är det som står bakom denna blogg? Känns lite som Olle Kjellin, men han hade väl inte gömt sig såhär anonymt, eller?

  • Nejnej, inte Olle Kjellin här, en annan person i skaran som ifrågasätter pseudovetenskap. Inte meningen att det ska vara anonymt, heter Chan-Mei Ho och är sjukgymnast. Kul att du hittat hit till bloggen!

 2. Du skriver att man inte ska behandla epikondylit-tennisarm-med stötvåg. Att det saknas evidens för att stötvåg skulle fungera.
  Då är jag väl ”inbillningsfrisk”från tennisarm då. Efter att ha gått igenom ultraljudsbehandlingar, ,egenträning,stretching, kortisoninjektioner,akupunktur,operation där Dr Haffajee skrapade i någon minut i det snitt han skurit upp i armbågen.Sen skulle jag bli frisk, sa han.
  Det enda som hände var att jag fortfarande inte ens kunde knäppa översta kragknappen själv
  Så läste min hustru om en studie på ortopeden i Hässleholm med stötvågsbehandling mot epikondylit.Hon ringde dit ochanmälde mig och för att göra en lång historia kort,så var jag efter förberedande test vad jag kunde göra och inte göra med armen, efter 5 behandlingar i samma typ av stötvågsbehandlingar som njurstenspatienter får, fullständigt frisk,smärtfri och med full rörlighet i armen.Och jag kan flugfiska igen.Det som utlöste smärtan från början.Detta är nu 15 år sedan och jag har ännu inte fått något återfall.Så man kanknappast kalla det placeboeffekt heller.Eller..?
  Sedan måste jag säga att det är synd om dig som tagit på dig hela både sjukvårdens och den alternativa vårdens samvete att allt skall vara ”evidensbaserat”.Min svärmor var sjuksköterska Tog sin examen 1939.På den tiden var kvicksilverbehandling mot div åkommor ”evidensbaserat”. Så fann makarna Curie radiumet.Då blev det ”evidensbaserat” att dricka radioaktivt vatten mot olika sjukdomar. Så Du kanske ska akta dig för att vara FÖR kategorisk i att döma/fördöma nytillkomna behandlingar.De kan imorron vara evidensbaserade!/Kenneth,supernöjd f d epikondylitpatient.

  • Hej Kenneth, tack för ditt inlägg, bra att du blev av med värken! Låter som att du fått behandling med sk fokuserad stötvåg (har använts vid njurstensproblematik) som har visat sig vara effektiv mot svåra tendinopatier med förkalkningar. Så jag tror absolut att du har blivit läkt mha den sortens stötvåg och inte blivit ”inbillningsfrisk” (dock ska man inte förringa placebo-effekten, men tycker inte att man behöver köpa en apparat som funkar på få skador och använda det på alla möjliga åkommor – det tycker jag vore oetiskt om man är medveten om apparantens egentliga effekt). Läst igenom mitt inlägg igen och förstår att du kan blivit upprörd av att jag nämner placebo-apparat när du blivit effektivt behandlad med en sorts stötvåg, vill därför be om ursäkt och har ändrat i inlägget. Den stötvågen jag redovisar skiljer sig då den är ofokuserad och skickar ut en stötvåg över ett större område och därmed inte lika koncentrerad. Evidensläget för denna stötvåg har varierat beroende på diagnos och därför bedömde jag just då med det underlaget att det inte var kostnadseffektivt att köpa in ofokuserad stötvåg.

   • Hej Chan-Mei och tack för ditt svar och ursäkten godtages! Jag visste inte att det fanns två olika sorters stötvågsapparatur och det är då helt rätt att varna smärtpatienter, som har det tillräckligt eländigt med sin smärta, för att inte gå på något som inte fungerar. Min stötvågsbehandling var samma som min syster fick gå igenom för sin njursten. Dvs nedsänkning av arm/ kropp i ljummet vatten och utdelning av stötchocker. Behandlingen var inte helt smärtfri för min del men smärtan blev mindre och mindre mellan var behandlingstillfälle för att till sist försvinna helt. Tyvärr verkar Region Skåne inte ha denna behandling kvar då jag rekommenderade en arbetskamrat med epikondilitbesvär att ringa Hässleholm, men stötvågsbehandlingen fanns inte kvar.Tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s