Gott Nytt (Hälsomytsfritt)År! Årets hälsomyter 2014

Ordförande i Vetenskap och Folkbildning samt stora bloggare inom hälso- och sjukvård listar upp de vanligaste hälsomyterna som tagit stor plats detta år:

Kolloidalt silver som mirakelkur mot allt – bluff
”Det här är riktigt hälsofarligt och det räcker att en handfull personer tar det här medlet istället för att gå till läkare. Och speciellt oroande är det om föräldrar ger sina barn silvervatten istället för medicin.”

Kokosolja som mirakelmedel mot allt – bluff
”…men att någon använder kokosolja som deodorant eller tandkräm oroar givetvis inte lika mycket som när man använder ett overksamt preparat istället för medicin.”

Olika myter om kost och träning
”Generellt kan man säga att myter inom kost och träning ofta inte är särskilt farliga…Det skadar ju ingen, men man gör det inte på en riktig god grund. Samma sak med paleo-dieten. Det finns ingen bra motivering till att sluta äta spannmål, men det är inget som är farligt.”

Naturligt är alltid bättre – myt
”Det finns en övertro på att ”naturligt” alltid är bäst. Att något du till exempel plockat i skogen automatiskt är bättre än ett piller du tar – trots att pillret, om det är ett läkemedel, testats mycket noggrant och kommer i en exakt dos.
Men trenden med självmedicinering, att man hellre lyssnar på kloka gubbar och gummor än en läkare är såklart oroande. Jag upplever att det finns ett förakt för faktiskt kunnande och experter.”

Ryggkotor som hamnat snett orsakar hälsoproblem – myt
”…Vilket absolut inte stämmer. Därmed inte sagt att man inte kan uppleva smärtlindring av olika manuella metoder.”

Alternativmedicin är lika bra som kunskapsbaserad medicin – myt
En mer generell, men enormt utbredd myt, är att så kallad ”alternativmedicin” är ett likvärdigt alternativ till kunskapsbaserad medicin – i den meningen att båda bygger på samma kunskapsgrund, men med olika ”slutsatser”. I de flesta fall har alternativa undersökningar och behandlingar tvärtom ingenting med kunskap att göra.

Kronisk borrelia och twar – myt
”…hittepå-infektioner som ”kronisk borrelia” och ”kronisk twar”. Det är väldigt omdiskuterade diagnoser, där ”kronisk borrelia” knappast existerar i verkligheten och kändisinfektionen ”kronisk twar” torde vara extremt sällsynt om den alls finns.

Alla intervjuerna finns att läsa här:
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/har-ar-arets-halsomyter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s