Ställ krav på att politiker ska vara evidensbaserade

Att debattera om sjukvårdspolitik kräver en viss baskunskap om hur hälso- och sjukvården fungerar organisatoriskt, men även att man har tillräcklig kompetens för att bedöma evidensgraden i de behandlingar man argumenterar för.

Att vara en politiker som arbetar för en bättre sjukvård bör innebära samma skyldigheter som vårdpersonalen åläggs för att ge sån patientsäker sjukvård som möjligt. Sjukvårdspolitik bör inte handla om att hitta fler röster, utan om att hitta de bästa behandlingarna man kan ge patienterna med begränsade resurser.

”Viktiga vårdbeslut som rör patienternas hälsa ska bygga på bästa tillgängliga vetenskapliga underlag.”

SBU

Att som politiker lägga in motioner för att använda skattepengar till behandlingar utan bevisad effekt är skandal och som Arvin Yarollahi, läkare, nämner i hans senaste debattinlägg i Dagens Medicin:

Patienter i Sverige bör ha tillgång till behandling som grundar sig i vetenskap och beprövad erfarenhet. Att göra politik av frågor som ännu inte behandlats klart av vetenskapen är i längden inte bara ansvarslöst utan i viss mån också farligt.

istället bör man enligt Yarollahi:

”…öka anslagen till forskning i frågan snarare än spendera pengarna på behandlingsmetoder som vi inte vet ger effekt.”

Ett annat debattinlägg om ämnet elöverkänslighet som ifrågasatte Yarollahis första inlägg:

Visst kan vi luta oss mot vetenskap. Men vilken vetenskap? Den som stämmer överens med verkligheten eller den som inte gör det? Medkänsla och ödmjukhet inför patientens erfarenheter måste också få vara med.

Bara för att man tror att vetenskapen är motsägande betyder det då att man ska utföra en behandling tills det är bevisat att det inte har någon effekt. Ska det inte vara tvärtom, att man ska vara tveksam tills tillräcklig evidens finns för att behandlingen ger effekt och att det är patientsäkert? ( I detta fall ang elöverkänslighet ser man i studierna att ingen har lyckas påvisa en länk mellan elektromagnetiska fält, EMF, och angiven symtombild…SBU har också samma uppfattning)

Pengar som bestäms av politiker som lobbar för icke-evidensbaserad vård är skandal. Det är nu dags för sjukvårdspolitikerna att de följer samma riktlinjer som sjukvårdspersonalen gör, att man strävar efter en evidensbaserad sjukvård. Vetenskapen bör styra prioriteringarna inom sjukvårdspolitiken, inte att politiken styr vad som är prioriterat inom vetenskapen.  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s