Går det att ”balansera rätt” atlaskotan?

Som vårdgivare kan man fastna för olika slags behandlingskoncept, vissa tror på att fötterna kan vara en orsak till besvär högre upp i kroppen, ex. överpronation kan ge knäbesvär, ryggbesvär mm. Och tydligen så finns det några som tror på att allting hänger på ”obalans” i atlaskotan. Detta citat hämtat ur en hemsida som förklarar hur denna obalans kan påverka resten av kroppen.

”Atlaskotan håller huvudet på plats. Förenklat kan man säga att om atlaskotan är ur position så hamnar huvudet ur position. Då huvudet av flera anledningar inte kan vara snett så tvingas resten av kroppen kompensera för atlaskotans sneda läge. Detta kan orsaka två olika typer av besvär. Både muskler och kotor i nacke och rygg tvingas till en extra belastning. Det kan leda till både direkt värk och dessutom problem vid ansträngning. Hållningen försämras och även sned höft och olika långa ben kan härledas till den lilla förskjutningen av atlaskotan.”

Atlaskotans anatomi och funktion

Atlaskotan är halsryggens första kota, dvs den översta kotan som har ledkontakt med skallbenet. Till skillnad från andra kotor saknar atlaskotan ett spinalutskott och kallas också för ringkotan pga dess form. Den har till uppgift, tillsammans med den andra halskotan Axis, att tillåta en större rörlighet än de andra kotorna i ryggraden. Dessa två halskotor ansvarar för huvudets nick- och vridrörelser. Rörligheten i dessa segment kan man själv testa genom att sitta upprätt och dra in hakan lätt (liten dubbelhaka) och sen nicka lätt. Man kan även prova att vrida på huvudet åt sidan och sen nicka lätt. Om du kan nicka så är rörligheten bra, och detta är en normal funktion! Om inte så är det bara att göra dessa rörelser för att träna upp rörligheten så att det underlättar för dig när du ska titta uppåt och åt sidorna.

Atlas_(C1)_from_top_animation_small

Bild 1: Atlaskotans position (rött)

plugin

Bild 2: Överst i bild är Atlaskotan som omger Axiskotans ”tand” som sticker upp

atlantoaxial_joint1312057780274

Bild 3: Hur atlaskotan rör sig i förhållande till huvudets rörelser.

Hur hålls atlaskotan på plats?

De två översta halskotorna omges av stabiliserande ligament som fäster mot skallbenet och andra halskotor. Den mest stabiliserande strukturen som håller atlaskotan på plats är det tvärliggande ligamentet (ligament transversum), se bild 4. Ett annat ligament som ”håller huvudet på plats” är ligamenten som utgår från Axis tand-utskott som går mot skallbenet, se bild 5. Förutom dessa ligament så utgör också nackens muskulatur de strukturer som stabiliserar nacken och huvudets position.

atlas dens

 Bild 4: Bild uppifrån på hur ligamentet (lig. transversum) stabiliserar rörelserna mellan Atlas och Axis. plugin (1)Bild 5: Ligament alaria som utgår från Axis tandutskott och fäster i skallbenet.

Symtom vid onormal funktion i atlaskotan

Risken att drabbas av en skadlig onormal överrörlighet i atlaskotan är störst för de som har degenerativa ledsjukdomar ex. rheumatoid artrit eller om man varit med om ett trauma mot nacken. Det som orsakar till att atlaskotan rör sig mer än normalt är oftast pga en dysfunktion i ligamenten. Det som händer då är att atlaskotan förskjuts i horisontalplanet, en sk subluxation antingen framåt eller i rotation, så att det klämmer till strukturer som nerver och i värsta fall ryggmärg. Se bild nedan på exempel när det förskjuts framåt. Läs mer om atlantoaxial subluxation här.

85880

Så går det att ”balansera rätt” atlaskotan?

Atlasbalans ”terapeuter” baserar sin behandlingsmetod på att atlaskotan har hamnat ur led, en sk subluxation i atlantoaxialleden och att en snedställning av atlaskotan innebär en felande korrigering längre ner i kroppen. Jag bedömer det rent krasst att ifall det uppstår en sk ”snedställning” eller ovanligt stor rörelse i atlaskotan så är tillståndet så pass allvarligt att man ska uppsöka en läkare och INTE behandlas med hjälp av en massageapparat för att ”balansera rätt” den.

Så, nej, du kan inte ”balansera rätt” atlaskotan, och tro inte på denna mirakelbehandling som de marknadsför:

”Bli Bättre! En enda behandling som är en enkel lösning på många besvär som t.ex. migrän, yrsel och problem efter Whiplash”

den är för bra för att vara sann….Du ska inte tro på det även om det kommer från Sveriges Radio….

Har du besvär med migrän, yrsel eller problem efter whiplash, uppsök läkare eller sjukgymnast för råd.

Läs mer om detta i denna blogg som tagit upp detta ämne tidigare.

Annonser

One thought on “Går det att ”balansera rätt” atlaskotan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s