Går det att ”balansera rätt” atlaskotan?

Som vårdgivare kan man fastna för olika slags behandlingskoncept, vissa tror på att fötterna kan vara en orsak till besvär högre upp i kroppen, ex. överpronation kan ge knäbesvär, ryggbesvär mm. Och tydligen så finns det några som tror på att allting hänger på ”obalans” i atlaskotan.

Atlaskotans anatomi och funktion

Atlaskotan är halsryggens första kota, dvs den översta kotan som har ledkontakt med skallbenet. Till skillnad från andra kotor saknar atlaskotan ett spinalutskott och kallas också för ringkotan pga dess form. Den har till uppgift, tillsammans med den andra halskotan Axis, att tillåta en större rörlighet än de andra kotorna i ryggraden. Dessa två halskotor ansvarar för huvudets nick- och vridrörelser. Rörligheten i dessa segment kan man själv testa genom att sitta upprätt och dra in hakan lätt (liten dubbelhaka) och sen nicka lätt. Man kan även prova att vrida på huvudet åt sidan och sen nicka lätt. Om du kan nicka så är rörligheten bra, och detta är en normal funktion! Om inte så är det bara att göra dessa rörelser för att träna upp rörligheten så att det underlättar för dig när du ska titta uppåt och åt sidorna.

Atlas_(C1)_from_top_animation_small

Bild 1: Atlaskotans position (rött)

plugin

Bild 2: Överst i bild är Atlaskotan som omger Axiskotans ”tand” som sticker upp

atlantoaxial_joint1312057780274

Bild 3: Hur atlaskotan rör sig i förhållande till huvudets rörelser.

Hur hålls atlaskotan på plats?

De två översta halskotorna omges av stabiliserande ligament som fäster mot skallbenet och andra halskotor. Den mest stabiliserande strukturen som håller atlaskotan på plats är det tvärliggande ligamentet (ligament transversum), se bild 4. Ett annat ligament som ”håller huvudet på plats” är ligamenten som utgår från Axis tand-utskott som går mot skallbenet, se bild 5. Förutom dessa ligament så utgör också nackens muskulatur de strukturer som stabiliserar nacken och huvudets position.

atlas dens

 Bild 4: Bild uppifrån på hur ligamentet (lig. transversum) stabiliserar rörelserna mellan Atlas och Axis. plugin (1)Bild 5: Ligament alaria som utgår från Axis tandutskott och fäster i skallbenet.

Symtom vid onormal funktion i atlaskotan

Risken att drabbas av en skadlig onormal överrörlighet i atlaskotan är störst för de som har degenerativa ledsjukdomar ex. rheumatoid artrit eller om man varit med om ett trauma mot nacken. Tillståndet är mycket ovanligt. Det som orsakar till att atlaskotan rör sig mer än normalt är oftast pga en dysfunktion i ligamenten. Det som händer då är att atlaskotan förskjuts i horisontalplanet, en sk subluxation antingen framåt eller i rotation, så att det klämmer till strukturer som nerver och i värsta fall ryggmärg. Se bild nedan på exempel när det förskjuts framåt. Läs mer om atlantoaxial subluxation här.

85880

Så går det att ”balansera rätt” atlaskotan?

Nej, skulle jag som fysioterapeut hitta en onormal rörlighet i de översta nackkotorna skulle jag rekommendera dig att uppsöka läkarvård och INTE försöka balansera rätt kotan.

Har du besvär med migrän, yrsel eller problem efter whiplash, uppsök läkare eller sjukgymnast/fysioterapeut för råd.

Läs mer om detta i denna blogg som tagit upp detta ämne tidigare.

Annonser

One thought on “Går det att ”balansera rätt” atlaskotan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s