Missvisande marknadsföring på Kiropraktor-blogg nu raderad. Tack o lov! Men… 1177.se vad har ni för belägg vid information om kiropraktik för barn?!?!

Tipsade er igår om en kiropraktor-blogg som marknadsförde ryggmanipulation för barn. Denna kiropraktor har nu raderat bloggposten om detta, tack och lov! Jag glömde printscreena hemsidan tyvärr, men den lär ju finnas kvar i hans papperskorg! Så det enda beviset jag har för att den faktisk fanns är från min tweet igår.

bevis kp kvack

Han ville med tidig kiropraktisk behandling normalisera barnens nervsystem. Eftersom barnen ramlar mycket (3000 gånger enligt denne kiropraktor, inte mer eller mindre) så fanns det en risk att nånting hamnade snett i ryggen. Nej, det finns inget belägg för att ryggen subluxeras! Läs mer om det och andra konstiga argument som de använder sig av för att behandla barn i barnläkaren Mats Reimers blogg på Dagens Medicin:

”Många barn har besvär från rörelseapparaten redan från tidig ålder. Dom ramlar och gör illa sig och det lilla såret som syns läker på nolltid. Men den lilla snedställningen i en eventuell närliggande led kanske kvarstår, och ger upphov till smärta och ömhet. Kanske är det först i vuxen ålder när den kroniska värken har varit ihållande ett tag man söker för den.”

Citat hämtat ur Mats Reimers blogg

”Kiropraktik för barn – bluffen fortsätter”

”Låt barnen komma till oss”

”Kiropraktiska hemsidor rensade från barnsjukdomar”

Får ju hoppas att denne kiropraktor inte bara tagit bort bloggposten, men även tar bort ryggknäckning för barn från sitt behandlingsarsenal!

Ja, apropå rekommendationer och råd för olika behandlingar så är 1177.se råd om vård från Sveriges landsting, dvs sjukvårdsupplysningens hemsida. Vad har 1177 för belägg för att rekommendera kiropraktik för barn? Borde inte den skattefinansierade offentliga vården vara mån om att man bedriver evidensbaserad vård – att man använder skattebetalarnas pengar till att hänvisa till de behandlingar som det finns belägg för? 

”Webbplatsen 1177.se erbjuder både kvalitetssäkrad och användarvänlig information”

”Ett redaktionsråd granskar och godkänner allt som publiceras på 1177.se.”

Ja, ni i redaktionsrådet, hur har ni granskat att information om kiropraktik för barn är kvalitetssäkrat?

Kanske dags att granska igen, för ni vill inte att patienterna ska lägga pengar på vård som inte har någon effekt?!

Annonser

2 thoughts on “Missvisande marknadsföring på Kiropraktor-blogg nu raderad. Tack o lov! Men… 1177.se vad har ni för belägg vid information om kiropraktik för barn?!?!

 1. Hej,
  Jag antar att ni har bra med studier som visar att kiropraktik för barn inte är bra? Eller att smärtstillande medicin till barn med problem i whatever är den bästa långtidslösningen? Vad med studier som visar att kiropraktik hjälper barn med astma? Eller sänker kortisolnivåerna i vuxna? Kan inte samma sak gälla för barn i såfall?

  Skulle ni själva göra en bypassoperation i hjärtat? Riskfylld, öppen thorax kirurgi? Det är inte evidensbaserad. Dvs det finns ingen RCT som bevisar att detta är bra för något som helst.

  Hur stor del av sjukvården är per i dag evidensbaserad? Och varför skal kiropraktorer, sjukgymnaster och naprapater behöva en så mycket högre bevisbörda för det de gör än övriga vården? För att patienten i bland själv måste betala? För att övriga vården inte vet vad andra behandlare gör?

  Vad accepterar ni som bevis? Nöjda barn? Nöjda föräldrar? Både och? Caserapporter? RCT? Cochrane reviewes?

  • Hej, förmodligen finns det inga studier på hur manipulationer påverkar bebisars subluxationer (då subluxationer inte existerar och därav beviljas nog inga studier från Etikprövningsnämnden pga att det inte ger någon patientnytta). Jag tycker att vården ska sträva efter att vara evidensbaserad, med det sagt så är en del av den evidensbaserade vården den sk beprövade erfarenheten. Sen tycker jag inte att det är rätt att pröva nya metoder bara för att det inte har kommit några vetenskapliga studier som bevisat motsatsen än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s